Μετατροπές Blog

Μπεσαμέλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είναι πάντα πετυχημένη

Μπεσαμέλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είναι πάντα πετυχημένη

Η γνωστή σε όλους μπεσαμέλ είναι μια άσπρη σάλτσα, πηχτή αλλά ρευστή που πρώτα ετοιμάζεται στην κατσαρόλα και μετά ψήνεται στο φούρνο. Παρασκευάζεται βασικά με βούτυρο, αλεύρι και γάλα ενώ στη συνέχεια προστίθενται αυγά και τυρί. Έχει κι άλλες χρήσεις εκτός από το να σκεπάζει φαγητά φούρνου όπως το παστίτσιο ή ο μουσακάς. Χρησιμοποιείται ακόμη είτε για να δώσει ρευστότητα και πιο κρεμώδες αποτέλεσμα σε διάφορες γεμίσεις όπως στις πίτες ή σε ορεκτικά όπως τα “involtini” που είναι ρολάκια μελιτζάνας με γέμιση τυριών είτε για να δώσει όγκο και να δέσει παρασκευές όπως οι πουρέδες λαχανικών.

Στην πραγματικότητα όμως για να είμαστε ακριβείς, στη γαλλική κουζίνα απ΄όπου προέρχεται, ονομάζεται μορνέ (Mornay) ενώ η μπεσαμέλ (Béchamel) για τους Γάλλους δεν περιέχει αυγά και τυρί. Δηλαδή

Béchamel = βούτυρο + αλεύρι + γάλα

Mornay = βούτυρο + αλεύρι + γάλα + αυγά + τυρί

Ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτό το μπέρδεμα; Μα ο αγαπητός Τσελεμεντές ο οποίος όταν έφερε τη μπεσαμέλ στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε το τυρί και τα αυγά, συνέχισε να την καταγράφει στις συνταγές του ως μπεσαμέλ.

Εντάξει, ίσως λίγο ενδιαφέρουν αυτές οι λεπτομέρειες αν και καλά είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως σίγουρα, είναι να πετύχουμε μια φίνα μπεσαμέλ, νόστιμη και λαχταριστή. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Με λίγο προσοχή στις λεπτομέρειες, όσοι φοβούνται να τη φτιάξουν κι έτσι καταφεύγουν σε έτοιμες του εμπορίου, θα διαπιστώσουν τελικά ότι είναι μια εύκολη διαδικασία και θα αποκτήσουν τη σιγουριά και τη βεβαιότητα της επιτυχίας.

Όσοι ανήκετε λοιπόν στην κατηγορία αυτή, ήρθε η ώρα να ρισκάρετε. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, ένα ρίσκο είναι. Μια μπεσαμέλ θα φοβηθείτε; Το ίδιο και οι αρχάριοι, ήρθε η ώρα να το τολμήσουν! Θα σας δώσω μια συνταγή, βήμα βήμα, τόσο απλή και εύκολη που δεν θα πάρετε έτοιμη μπεσαμέλ ποτέ ξανά στην ζωή σας. Μαζί, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μην έχετε καθόλου ανασφάλεια. Γιατί αυτή η εκπληκτική μπεσαμέλ δεν θα σας σβολιάσει με τίποτα! Απλή, εύκολη, νόστιμη, λαχταριστή, το απόλυτο σιγουράκι!

Τι θα χρειαστούμε…

Η δοσολογία αυτή είναι για ένα μικρό ταψάκι, περίπου 30Χ40. Για το μεγάλο ταψί του φούρνου χρειάζεται διπλή δόση. Φυσικά η ποσότητα της μπεσαμέλ εξαρτάται κι από το προσωπικό γούστο του καθενός. Επίσης εξαρτάται κι από τους μουστερήδες που περιμένουν με το κουτάλι στο χέρι να “τακτοποιήσουν” τα υπολείμματα της κατσαρόλας. Οπότε, προνοήστε η ποσότητα να είναι επαρκής…

Πώς θα τη φτιάξουμε…

Σ΄ένα κατσαρολάκι ή σε μία γαλατιέρα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί.

Σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα.

Ανακατεύουμε το μείγμα καθώς αυτό απορροφάει όλο το γάλα.

Μόλις το μείγμα απορροφάει το γάλα, ρίχνουμε κι άλλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να γίνεται ρευστό, καλά είναι να χαμηλώσουμε λίγο ακόμη τη θερμοκρασία, ειδικά οι αρχάριοι.

Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα.

Όταν τελειώσει όλο το γάλα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε την κανέλα.

Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι η μπεσαμέλ μας να κάνει αυτές τις μπουρμπουλήθρες, οπότε και την αποσύρουμε πλέον από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον κρόκο κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα μας. Κρατάμε λίγο κεφαλοτύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι που κρατήσαμε.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο φαγητό (προς Θεού όχι όλη!) και φωνάζουμε τους μουστερήδες που έτσι κι αλλιώς παραμονεύουν…

Τι να προσέξετε…

mpesamel
mpesamel

Μαρέγκες ή αλλιώς μπεζέδες

Χρωματιστά μαρεγκάκια

Τούρτα γενεθλίων, η τριανταφυλλένια

Παγωτό Αρμενοβίλ, φαντάστικο

Η δική μου, μοναδική μου, Πάβλοβα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μπεσαμέλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να είναι πάντα πετυχημένη

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Σ΄ένα κατσαρολάκι ή σε μία γαλατιέρα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί. Σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα καθώς αυτό απορροφάει όλο το γάλα. Μόλις το μείγμα απορροφήσει το γάλα, ρίχνουμε κι άλλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα.

Όταν τελειώσει το γάλα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι να εμφανιστούν στην επιφάνεια μπουρμπουλήθρες, οπότε αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τον κρόκο κι ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί. Κρατάμε λίγο κεφαλοτύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο στη μπεσαμέλ. Περιχύνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι που κρατήσαμε. Ψήνουμε το φαγητό στους 170-180C στις αντιστάσεις.


Πηγή: https://cookeatup.com/mpesamel/

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Δοκιμάσατε τη συνταγή;

Δοκιμάστε επίσης

Σάλτσα κεράσι

Σπαγγέτι με σάλτσα ροκφόρ και τυρί κρέμα

Μαγιονέζα νηστίσιμη με Aquafaba

Σάλτσα φράουλα

Ακολουθήστε το Cook Eat Up στα μέσα δικτύωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Καλωσορίσατε στον νόστιμο κόσμο μας!