Μετατροπές Blog

Συκωτάκι μοσχαρίσιο με μανιτάρια και πώς να γίνει μαλακό και ζουμερό

Συκωτάκι μοσχαρίσιο με μανιτάρια και πώς να γίνει μαλακό και ζουμερό

Πανεύκολο και πεντανόστιμο φαγάκι έτοιμο σε 15 μόνο λεπτά. Υγιεινό και δυναμωτικό για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μια πραγματική πολυβιταμίνη. Συνοδέψτε το με τηγανητές πατατούλες ή ρύζι. Με ό,τι και να το συνοδέψετε είναι απλά τέλειο! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλοί δεν το προτιμούν γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γίνει σκληρό ή σαν λάστιχο. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο συνιστάται συνήθως μαρινάρισμα σε γάλα που είναι και η πιο δημοφιλής “τεχνική” ή σε λεμόνια, ξύδια, κρεμμύδια και διάφορα άλλα που βοηθούν λέγεται και στην απομάκρυνση της βαριάς μυρωδιάς του συκωτιού κάτι που επίσης βρίσκω άσκοπο γιατί όποτε φτιάχνω συκώτι μοσχοβολάει και μας σπάει τη μύτη!

Πέρα από αυτό όμως έχω ακούσει κι έχω διαβάσει και για άλλες μεθόδους που πραγματικά δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα όπως η χρήση σόδας όπως συνηθίζεται στα ρεβίθια αλλά και το άκρον άωτον η χρήση ασβέστη, ήμαρτον! Επίσης μια άλλη φαεινή ιδέα είναι να το βράσουμε πρώτα και μετά να το τηγανίσουμε και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι… Jesus, που έλεγε και μια φίλη μου! Το κορυφαίο το άφησα για το τέλος κι εδώ νομίζω έχουμε και το νικητή, ο οποίος μας προτείνει να καλύψουμε το συκώτι με μεμβράνη και να το βαράμε με σφυρί! Ενός λεπτού σιγή παρακαλώ και εδώ αναρωτιέται κανείς αν η τεχνική αυτή αφορά συκώτι μοσχαρίσιο ή δεινόσαυρου ή αν κάποιος πρέπει να τον συμβουλεύσει να αλλάξει κρεοπώλη…

Άλλοι βέβαια ισχυρίζονται ότι το συκώτι γίνεται ζουμερό με ελάχιστο ψήσιμο δηλαδή ίσα να πάρει χρώμα εξωτερικά αλλά μέσα συνεχίζει να είναι κόκκινο. Κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό και εννοείται πως θα είναι ζουμερό και μαλακό αφού είναι σχεδόν άψητο. Όμως στην Ελλάδα οι περισσότεροι καλώς ή κακώς δεν το προτιμούν. Έτσι λοιπόν εμείς σήμερα θα φτιάξουμε συκωτάκι μαλακό σαν βαμβάκι, χωρίς μαρινάρισμα, ψημένο και στο εσωτερικό αλλά παρ΄όλα αυτά ζουμερό και πεντανόστιμο! Η μόνη προσοχή που πρέπει να δείξετε είναι να μην χάσετε το νόστιμο ζουμάκι και φροντίστε να προμηθευτείτε με φρέσκο τραγανό ψωμί. Θα σας χρειαστεί οπωσδήποτε!

Τι θα χρειαστούμε…

Τα μανιτάρια είναι προαιρετικά όπως και η ποσότητα που θα βάλετε.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Πλένουμε το συκωτάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Καλύπτουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός τηγανιού ή μιας ρηχής κατσαρόλας με καπάκι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία δηλαδή στο μισό της τελικής έντασης. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στο συκώτι και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και από πάνω τοποθετούμε το συκώτι. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί το συκωτάκι για περίπου 5-7 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εστίας.

Μετά ανοίγουμε το καπάκι και φέρνουμε τα μανιτάρια στη μία πλευρά της κατσαρόλας. Γυρνάμε το συκωτάκι από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Στο φαγητό δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Με τη χαμηλή θερμοκρασία, τα μανιτάρια βγάζουν υγρά ενώ συγχρόνως μαλακώνουν. Είναι στο μόνο φαγητό που το κάνω αυτό γιατί τα μανιτάρια θέλουν δυνατή θερμοκρασία και καυτό τηγάνι. Όμως σ΄αυτήν την περίπτωση δημιουργούν ένα απίστευτο ζουμάκι που δεν πρέπει να χάσετε. Όπως το έχασα εγώ σήμερα λόγω της φωτογράφησης κι έμεινε μόνο με το λαδάκι. Δεν πειράζει όμως, χαλάλι σας… Το σιγανό μαγείρεμα και το κλειστό καπάκι έχουν ως αποτέλεσμα ένα συκωτάκι μεταξύ αχνιστού και τηγανητού που μένει μαλακό ακόμη κι όταν κρυώσει. Αν περισσέψει για την επόμενη μέρα, κόψτε το σε πολύ μικρά κυβάκια και ανακατέψτε το με το ρύζι και με το ζουμάκι. Γίνεται φανταστικό! Κι αν αναρωτιέστε γιατί όχι και την πρώτη μέρα η απάντηση είναι προφανής. Γιατί θέλουμε να βουτάμε στο ζουμί με φρέσκο τραγανό ψωμάκι!

Καλή επιτυχία!

Νανά…

Συκωτάκι μοσχαρίσιο με μανιτάρια και πώς να γίνει μαλακό και ζουμερό

Υλικά

  • 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι

Τα μανιτάρια είναι προαιρετικά όπως και η ποσότητα που θα βάλετε.

Εκτέλεση

Πλένουμε το συκωτάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

Καλύπτουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός τηγανιού ή μιας ρηχής κατσαρόλας με καπάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία δηλαδή στο μισό της τελικής έντασης.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στο συκώτι και από τις δύο πλευρές.

Βάζουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και από πάνω τοποθετούμε το συκώτι.

Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί το συκωτάκι για περίπου 5-7 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εστίας.

Μετά ανοίγουμε το καπάκι και φέρνουμε τα μανιτάρια στη μία πλευρά της κατσαρόλας.

Γυρνάμε το συκωτάκι από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά.

Τραβάμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.


Πηγή: https://cookeatup.com/sykotaki-mosxarisio/

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Δοκιμάσατε τη συνταγή;

Δοκιμάστε επίσης

keftedes me saltsa taxini

Κεφτέδες με πατάτες και σάλτσα με ταχίνι

Γιουβαρλάκια Οριεντάλ, τα πικάντικα γιουβαρλάκια!

Paccheri Rigati, τα μικρά κανελόνια γεμισμένα με ραγού

Χουνκιάρ μπεγεντί

Χουνκιάρ μπεγεντί

Ακολουθήστε το Cook Eat Up στα μέσα δικτύωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Καλωσορίσατε στον νόστιμο κόσμο μας!