Τούρτα γενεθλίων, η τριανταφυλλένια!

Υλικά

Για το κέικ

Τα υλικά που σας δίνω είναι για μία δόση. Για την συγκεκριμένη τούρτα που έχει διάμετρο 20 εκ. και ήθελα να είναι ψηλή, ετοίμασα μιάμιση δόση. Σε παρένθεση σας δίνω την δοσολογία για την μιάμιση δόση.

Για να βρέξουμε το κέικ

Σύμφωνα με την συνταγή, βρέχουμε το κέικ με το παρακάτω μείγμα αλλά εγώ το έβρεξα με το αρωματισμένο σιρόπι από καραμελωμένο ξύσμα λεμονιού που έχω πάντα στο ψυγείο μου.

Κρέμα

Για τα μαρεγκάκια

Ακόμη θα χρειαστούμε για τον στολισμό…

Εκτέλεση

Για τα μαρεγκάκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 C. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε λιγάκι για να ανακατευτεί. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε σταδιακά την άχνη.Όταν το μείγμα μας γίνει γυαλιστερό και στέκεται, σταματάμε το χτύπημα.

Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και την κολλάμε στις τέσσερις γωνίες με μία σταγόνα από την μαρέγκα μας για να μην κουνιέται και γλιστράει. Βάζουμε το μείγμα σ΄ένα κορνέ και σχηματίζουμε τα μαρεγκάκια μας. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους γιατί δεν φουσκώνουν. Τα ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά και σβήνουμε τον φούρνο. Όμως δεν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε μέσα στον φούρνο να κρυώσουν.

Για το κέικ

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο, την λευκή σοκολάτα, την ζάχαρη, το ζεστό νερό και την βανίλια. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα.

Μετά, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε ένα που ρίχνουμε. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε μία μία κουταλιά το αλεύρι. Προσθέτουμε την κανέλα. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να διαλυθούν εντελώς και τα προσθέτουμε στο μείγμα στο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το ταψί πρέπει να χωράει να κόψουμε δύο κύκλους 20 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 50-60 λεπτά στις αντιστάσεις. Τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα στα 50 λεπτά. Πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αλλιώς το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την αφήνουμε στην άκρη. Μετά χτυπάμε στο μίξερ την άχνη με το τυρί κρέμα και τη βανίλια. Όταν το μείγμα γίνει λείο, ανακατεύουμε μέσα την σαντιγί απαλά με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε το χρώμα και ανακατεύουμε μέχρι να χρωματιστεί η κρέμα ομοιόμορφα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει καλά πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Συναρμολόγηση

Όταν το παντεσπάνι κρυώσει, σημαδεύουμε δύο κύκλους χρησιμοποιώντας σαν οδηγό τον εξωτερικό κύκλο της φόρμας μας. Κόβουμε ένα εκατοστό πιο μέσα από το σημάδι για να χωρέσει το κέικ στο εσωτερικό της φόρμας. Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι σε τρία μακρόστενα κομμάτια και έτσι να φτιάξουμε μια μακρόστενη τούρτα με τρία επίπεδα παντεσπάνι ή να το κόψουμε στην μέση και να φτιάξουμε μια τετράγωνη με δύο επίπεδα παντεσπάνι.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο της φόρμας έτσι ώστε να εξέχει 2 δάχτυλα. Κουμπώνουμε την φόρμα και στερεοποιούμε την λαδόκολλα στην θέση της. Εδώ θα χρειαστούμε ένα πλαστικό φύλλο για να μας βοηθήσει να δώσουμε ύψος στην τούρτα. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα ένα πλαστικό σουπλά το οποίο έκοψα στην μέση κατά μήκος, ένωσα τα δύο κομμάτια μαζί και κάλυψα το εσωτερικό της φόρμας.

Παίρνουμε κομμάτια από το κέικ που περίσσεψε και καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας χωρίς να αφήνουμε κενά ανάμεσα τους. Βρέχουμε το κέικ με το σιρόπι ή το γάλα. Από πάνω απλώνουμε κρέμα και σκεπάζουμε με έναν από τους δύο δίσκους κέικ που κόψαμε. Τον βρέχουμε κι αυτόν με το σιρόπι, βάζουμε κρέμα και πάλι και σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ τον οποίο επίσης βρέχουμε με το σιρόπι. Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει για να μπορούμε να κάνουμε την εξωτερική κάλυψη εύκολα χωρίς να γλιστράνε τα επίπεδα της τούρτας.

Ετοιμάζουμε την πιατέλα που θα την σερβίρουμε καλύπτοντας την γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο για να μην λερωθεί.Τοποθετούμε την παγωμένη τούρτα στο κέντρο και την καλύπτουμε εξωτερικά με την κρέμα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την στολίζουμε.

 


Πηγή: https://cookeatup.com/tourta-genethlion-triantafillenia/