Πώς να φτιάξετε πίτα περέκ στο τηγάνι και στο φούρνο
Τι θα χρειαστούμε…
Για το τηγάνι
Αντικολλητικό τηγάνι
- 4 μικρά φύλλα περέκ
- Φέτα
- Ελαιόλαδο
Για το ταψί
Για ταψί με διάμετρο 42 εκατοστά
- 5-6 μεγάλα φύλλα περέκ (ανάλογα τη συσκευασία)
- 500 γρ. φέτα
- 1 φλ. γάλα
- 1 αυγό
- Ελαιόλαδο
Πώς θα τα φτιάξουμε…
Για το τηγάνι
Σπάμε τα φύλλα, τα περνάμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης και τα αφήνουμε να σταθούν για 2 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και αλείφουμε τον πάτο του σκεύους με ελαιόλαδο. Βρέχουμε το φύλλο κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης και αν δεν χωράει ολόκληρο, τότε το σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και το τοποθετούμε στο τηγάνι.
Όταν πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά, το σκεπάζουμε με ένα πιάτο ή με το καπάκι μιας κατσαρόλας. Το δίχτυ που εμποδίζει το πιτσίλισμα όταν τηγανίζουμε είναι επίσης μία πολύ βολική λύση.
Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι και ξαναβάζουμε το φύλλο να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μέχρι να ψηθεί, ρίχνουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα. Από πάνω τοποθετούμε δεύτερη στρώση με βρεγμένα φύλλα.
Μόλις δούμε ότι πήρε χρώμα από κάτω, αναποδογυρίζουμε και πάλι με τον ίδιο τρόπο ώστε το άψητο φύλλο να πάει κάτω. Κάθε φορά που αναποδογυρίζουμε το περέκ και πριν το ξαναβάλουμε στο τηγάνι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λαδάκι γιατί το βοηθάει να ροδοκοκκινήσει.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Στην ψημένη πλευρά που ήρθε πάνω, ρίχνουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα. Καλύπτουμε με τρίτη στρώση βρεγμένων φύλλων και αναποδογυρίζουμε. Ρίχνουμε θρυμματισμένη φέτα για τρίτη φορά.
Καλύπτουμε με την τέταρτη και τελευταία στρώση βρεγμένων φύλλων. Αναποδογυρίζουμε το περέκ για τελευταία φορά και σερβίρουμε. Προαιρετικά, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο φρέσκο βούτυρο.
Για το ταψί
Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο. Βρέχουμε τα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό. Σπάμε τα κομμάτια που δεν χωράνε και τα στρώνουμε στο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε θρυμματισμένη φέτα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Ανακατεύουμε το γάλα με το αυγό και το ρίχνουμε στο ταψί ώστε να βραχεί όλη η επιφάνεια. Μόλις μαλακώσουν τα φύλλα, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει, για 40 περίπου λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Πηγή: https://cookeatup.com/pos-na-ftiaxete-pita-perek-sto-tigani-kai-sto-foyrno/