Γρήγορο ζυμάρι πίτσας με τραγανή κρούστα

Υλικά

Για 2 πίτσες μέτριου μεγέθους

Για το ζυμάρι

Για την άσπρη σάλτσα

Για τη σάλτσα ντομάτας

Η σάλτσα που σας δίνω δεν χρειάζεται βράσιμο, ένα απλό ανακάτωμα των υλικών είναι αρκετό, οπότε γίνεται στα γρήγορα και είναι νόστιμη. Μπορείτε όμως και να τη βράσετε αν θέλετε. Εκτός από αυτήν συχνά χρησιμοποιώ την δική μου σάλτσα που περιέχει κόκκινη πιπεριά και βασιλικό και είναι βρασμένη ούτως ή άλλως. Είναι πολύ νόστιμη και είναι μεγάλη ευκολία το γεγονός ότι είναι έτοιμη.

Πώς θα τη φτιάξουμε…

Σε μία λεκάνη ή στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στη μέση και φτιάχνουμε δύο μπάλες. Λαδώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε μέσα τα ζυμαράκια. Σκεπάζουμε με καπάκι ή με μία μεμβράνη. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο προθερμαίνουμε το φούρνο στην μεγαλύτερη θερμοκρασία μαζί με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και αρχικά πατάμε απαλά το ζυμαράκι ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος υπερυψωμένος γύρω γύρω. Τώρα πρέπει να το ανοίξουμε τεντώνοντάς το, τόσο όσο μας αρέσει το πάχος της πίτσας. Δεν χρησιμοποιούμε όμως πλάστη γιατί θα χάσουμε τις φυσαλίδες αέρα που είναι μέσα στο ζυμάρι οπότε δεν θα γίνει αφράτη η πίτσα.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Αφού του δώσουμε σχήμα, το παίρνουμε στα χέρια μας και με κλειστές μπουνιές, το γυρνάμε όπως οι δείκτες του ρολογιού μέχρι να ανοίξει. Σ΄ αυτήν την περίπτωση βοηθάει και η βαρύτητα. Αν όμως αυτό δείχνει δύσκολο τότε συνεχίζουμε να το τεντώνουμε σιγά σιγά χωρίς να το πατάμε πολύ, μέχρι να ανοίξει στο επιθυμητό μέγεθος.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μία λαδόκολλα. Απλώνουμε τη σάλτσα και στήνουμε τα υλικά της αρεσκείας μας. Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε μέσα την λαδόκολλα με την πίτσα. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά ανάλογα βέβαια και με το πάχος που έχει το ζυμάρι.

 


Πηγή: https://cookeatup.com/grigoro-zymari-pitsas-me-tragani-kroysta/