Μετατροπές Blog
Blog

Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, “Therapy Dogs”

14 Νοεμβρίου 2017

Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, “Therapy Dogs”

Πολύς είναι ο κόσμος που δεν γνωρίζει τι είναι τα “Therapy dogs”. Με πολλή αγάπη και χαρά φιλοξενώ σήμερα στη σελίδα μου ένα άρθρο που θα σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για μία ακόμη υπέροχη συμβολή των τετράποδων φίλων μας, στην θεραπεία ασθενειών και αναπηριών. Και για να μην ξεχνάμε ότι το CookEatUp είναι σελίδα μαγειρικής, σας έχω και μία συνταγή έκπληξη για το σκυλάκι σας! Τι είναι λοιπόν τα Therapy dogs…

Η ελληνική ομάδα που φέρνει άτομα με αναπηρίες σε επαφή με σκύλους θεραπείας

therapy dogs

Ένα νέο εθελοντικό, πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, από την κυρία Τέρψη Πασχάλη και την Μαρία Στογιάννη (εκπαιδεύτρια σκύλων της ομάδας 4dogs).

Ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική μορφή που έχει σήμερα, παραμένοντας η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρίες και ψυχιατρικά νοσήματα με το Πρόγραμμα “Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων” ή “ΑΑΤ” (Animal Assisted Therapy”) όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

Την ομάδα απαρτίζουν δύο ειδικές παιδαγωγοί, μία εργοθεραπεύτρια, δύο ψυχολόγοι, μία νευρολόγος, δύο θετικές εκπαιδεύτριες σκύλων, ένας κτηνίατρος καθώς και ειδικά καταρτισμένοι εθελοντές, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περισσότερα από 300 άτομα με αναπηρίες, τα οποία ήρθαν σε επαφή με σκύλους θεραπείας. 

Σκύλοι θεραπείας: Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία

therapy dogs

Η σχέση ανθρώπου-ζώου είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στην ζωή μας. Άλλωστε τα σκυλιά έχουν αποδείξει την αξία τους ως φύλακες, κυνηγοί, βοηθοί σε εργασίες, διασώστες, σύντροφοι και ως θεραπευτές.

Η συμμετοχή των ζώων θεραπείας έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, και πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν, ό,τι  γνώριζαν από πάντα οι κηδεμόνες ζώων: Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία!

Μας παρέχουν τη συντροφικότητα και την ατελείωτη αγάπη τους, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα, μας παρέχουν «ένα αυτί» να μας ακούει, δεν μας κρίνουν, και το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε.

Οι κηδεμόνες που έχουν σκύλους θεραπείας, συμμετέχουν (εθελοντικά) σε προγράμματα επισκέψεων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ατόμων, άτομα με ειδικές ανάγκες, νοσηλευτικά ιδρύματα κα.

therapy dogs

Τα οφέλη που παρέχουν οι σκύλοι θεραπείας είναι πολλά. Η βοήθεια τους έρχεται με την μορφή κυρίως συναισθηματικής στήριξης, (π.χ επισκέπτονται ηλικιωμένους ανθρώπους και τους δείχνουν ότι αγαπιούνται), ενθάρρυνσης για σωματική διέγερση (π.χ ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, θα πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να τα χαϊδέψουν), ενθάρρυνσης για ψυχική διέγερση (αυξάνει την επικοινωνία-ομιλία, το χαμόγελο, την χαλάρωση).

therapy dogs

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται την θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν την θεραπεία.

“Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι ίδιοι οι σκύλοι, Περνούν Καλά!”

Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα μεταφέρθηκε σε έναν καινούριο χώρο στην περιοχή της Μαρτίου, στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Ένα φιλόξενο διαμέρισμα, που θα εξυπηρετήσει όπως πρέπει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που αναζητούν τη θεραπευτική συντροφιά των τετράποδων φίλων τους.

Η ομάδα των Therapy Dogs μέσω του https://www.indiegogo.com/projects/help-us-renovate-our-therapy-dogs-home καλεί το κοινό να στηρίξει την προσπάθειά της και να κρατήσει ζωντανό το όραμά της, ώστε να γνωρίσουν ακόμα περισσότερα άτομα τις ευεργετικές ιδιότητες των σκύλων θεραπείας.

Σπιτικές συνταγές για σκύλους

therapy dogs

Η μία εκ των δύο ιδρυτριών της ομάδας Therapy Dogs κ. Μαρία Στογιάννη, εκπαιδεύτρια σκύλων της ομάδας 4dogs έχει εκδώσει το πρώτο ελληνικό βιβλίο «Σπιτικές συνταγές για σκύλους» σε συνεργασία με τον κτηνίατρο Γιάννη Σταματίου, έχοντας σαν σκοπό να βοηθήσει τους κηδεμόνες σκύλων για τον υγιεινότερο, ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο διατροφής των αγαπημένων μας σκύλων. Ιδανικό για ευαισθητοποιημένους κηδεμόνες που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του τι ταΐζουν τα σκυλάκια τους, από όπου ενδεικτικά επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε μια συνταγή:

therapy dogs

Therapy Dogs: “Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων” “ΑΑΤ” (Animal Assisted Therapy”)

http://therapydogs.gr/
https://www.facebook.com/therapydogs.gr

Κοινοποίηση σε
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ακολουθήστε το Cook Eat Up στα μέσα δικτύωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε νέα συνταγή που δημοσιεύουμε.

Καλωσορίσατε στον νόστιμο κόσμο μας!