Μετατροπές Blog

Ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Μια φανταστική συνταγή για τραγανό, πεντανόστιμο χωριάτικο φύλλο! Πανεύκολος τρόπος για να ανοίξετε τα φύλλα και όλοι να πιστεύουν ότι τα ανοίξατε ένα ένα. Χρόνια τώρα κρατάει επάξια την πρώτη θέση στην κουζίνα μου και καμία συνταγή απ΄όσες έχω δοκιμάσει κατά καιρούς δεν μπόρεσε ποτέ να την αντικαταστήσει. Επιβάλλεται να τη δοκιμάσετε!

Τι θα χρειαστούμε…

Για ταψί διαμέτρου 42 εκ.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Σε μια λεκάνη ή ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, το κρασί και το αλάτι.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας. Είναι σημαντικό σ΄αυτό το σημείο να σταματήσετε να ρίχνετε αλεύρι.

Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε επιφάνεια όπου έχουμε ρίξει νισεστέ.

Τη σκεπάζουμε με το μπολ που χρησιμοποιήσαμε για να την πλάσουμε.

Μετά από μισή ώρα περίπου την ξεσκεπάζουμε.

Την χωρίζουμε σε 11 κομμάτια.

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι.

Θα προσέξετε τώρα ότι η ζύμη μας δεν κολλάει καθόλου πια και είναι μαλακή και ελαστική σαν τσίχλα. Παρ΄όλα αυτά αν αισθανθείτε ότι κολλάει λίγο, βάλτε στα χέρια σας νισεστέ, όχι αλεύρι.

Ρίχνουμε στην επιφάνεια νισεστέ, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζυμαριού και με τον πλάστη μας ανοίγουμε ένα φυλλαράκι διαμέτρου 15 εκατοστών περίπου.

Ρίχνουμε νισεστέ σ΄ένα ρηχό πιάτο και τοποθετούμε πάνω το φυλλαράκι που ανοίξαμε.

Αλείφουμε το φυλλαράκι με το βούτυρο.

Ανοίγουμε δεύτερο φυλλαράκι και το τοποθετούμε πάνω από αυτό που βουτυρώσαμε. Το βουτυρώνουμε κι αυτό. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τοποθετήσουμε τα 6 από τα 11 φυλλαράκια.

Προσοχή το έκτο φυλλαράκι δεν το βουτυρώνουμε. Σ΄αυτό το στάδιο τοποθετούμε το πιάτο με τα 6 φυλλαράκια στο ψυγείο. Παίρνουμε ένα άλλο πιάτο και κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια. Το τοποθετούμε κι αυτό στο ψυγείο.

Μετά από 45 λεπτά περίπου (πρέπει να έχει κρυώσει το βούτυρο και να έχει σταθεροποιηθεί) βγάζουμε το πιάτο με τα 6 φυλλαράκια και τα τοποθετούμε σε επιφάνεια όπου έχουμε ρίξει νισεστέ.

Ρίχνουμε και στην επιφάνεια του ζυμαριού μας νισεστέ και το ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.

Το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη για να μπορούμε να το μεταφέρουμε στο ταψί μας.

Εκεί το ξετυλίγουμε προσεκτικά έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο.

Βάζουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει από πριν και βγάζουμε το δεύτερο πιάτο με τα 5 φυλλαράκια από το ψυγείο. Βγάζουμε το ζυμάρι από το πιάτο και το τοποθετούμε στον πάγκο.

Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία ακριβώς και τοποθετούμε το καινούριο μας φύλλο πάνω από τη γέμιση. Όταν όμως το ξετυλίγουμε, κουνάμε ελαφρά τον πλάστη μας αριστερά δεξιά έτσι ώστε να τοποθετηθεί το φύλλο με κύματα, τσαλακωμένο. Όσο πιο τσαλακωμένο, τόσο πιο νόστιμο, τραγανό και όμορφο δείχνει.

Κλείνουμε γύρω γύρω με κόθρο (το γύρισμα του ζυμαριού γύρω γύρω), το κόβουμε σε κομμάτια και το αλείφουμε με το βούτυρο το οποίο χρησιμοποιούσαμε πριν, αφού το λιώσουμε πρώτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

xoriatiko fyllo-title

Ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Υλικά

Για ταψί διαμέτρου 42 εκ.

  • 650 γρ. αλεύρι περίπου
  • 250 ml νερό
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • Φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ή ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, το κρασί και το αλάτι. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε επιφάνεια όπου έχουμε ρίξει νισεστέ.

Μετά από μισή ώρα περίπου την χωρίζουμε σε 11 μπαλάκια. Ρίχνουμε στην επιφάνεια νισεστέ, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζυμαριού και με τον πλάστη μας ανοίγουμε ένα φυλλαράκι διαμέτρου 15 εκατοστών περίπου.

Ρίχνουμε νισεστέ σ΄ένα ρηχό πιάτο και τοποθετούμε πάνω το φυλλαράκι που ανοίξαμε. Αλείφουμε το φυλλαράκι με βούτυρο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τοποθετήσουμε τα 6 από τα 11 φυλλαράκια. Το έκτο φυλλαράκι δεν το βουτυρώνουμε. Σ΄αυτό το στάδιο τοποθετούμε το πιάτο με τα 6 φυλλαράκια στο ψυγείο. Παίρνουμε ένα άλλο πιάτο και κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια. Το τοποθετούμε κι αυτό στο ψυγείο.

Μετά από 45 λεπτά περίπου (πρέπει να έχει κρυώσει το βούτυρο και να έχει σταθεροποιηθεί) βγάζουμε το πιάτο με τα 6 φυλλαράκια και τα τοποθετούμε σε επιφάνεια όπου έχουμε ρίξει νισεστέ. Ρίχνουμε και στην επιφάνεια του ζυμαριού μας νισεστέ και το ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη για να μπορούμε να το μεταφέρουμε στο ταψί μας. Εκεί το ξετυλίγουμε προσεκτικά έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο.

Βάζουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει από πριν και βγάζουμε το δεύτερο πιάτο με τα 5 φυλλαράκια από το ψυγείο. Βγάζουμε το ζυμάρι από το πιάτο και το τοποθετούμε στον πάγκο. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία ακριβώς και τοποθετούμε το καινούριο μας φύλλο πάνω από τη γέμιση. Όταν όμως το ξετυλίγουμε, κουνάμε ελαφρά τον πλάστη μας αριστερά δεξιά έτσι ώστε να τοποθετηθεί το φύλλο με κύματα, τσαλακωμένο.

Κλείνουμε γύρω γύρω με κόθρο, το κόβουμε σε κομμάτια και το αλείφουμε με το βούτυρο το οποίο χρησιμοποιούσαμε πριν, αφού το λιώσουμε πρώτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

 

 


Πηγή: https://cookeatup.com/zymi-gia-xoriatiko-fyllo/

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Δοκιμάσατε τη συνταγή;

Δοκιμάστε επίσης

Τραγανά μηλοπιτάκια με καταπληκτική ζύμη σφολιάτας

Τυρόπιτες με ζύμη κουρού

Στριφτή τυρόπιτα με ζύμη μαγιάς

Χωριάτικη τάρτα με μέλι και καρύδια

Ακολουθήστε το Cook Eat Up στα μέσα δικτύωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε νέα συνταγή που δημοσιεύουμε.

Καλωσορίσατε στον νόστιμο κόσμο μας!