Μετατροπές Blog

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και το μυστικό για τέλειο κριθαράκι χωρίς κόπο

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και το μυστικό για τέλειο κριθαράκι χωρίς κόπο

Κριθαράκι με μοσχαράκι κοκκινιστό, το γνωστό γιουβέτσι! Το εορταστικό, το κυριακάτικο, το καθημερινό, το μαμαδίστικο, αυτό το τέλειο φαγάκι που δεν επιτρέπεται να λείπει από το μενού του μήνα! Βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση το γιουβέτσι. Θέλει τέχνη και μαεστρία, αγάπη και προσήλωση. Όχι φυσικά ότι είναι δύσκολο να μαγειρευτεί, αν και ομολογώ πως με δυσκόλεψε πολύ στις πρώτες μου μαγειρικές απόπειρες. Κι αυτό, γιατί είναι ένα από τα φαγητά που δεν έχει μερική αποτυχία. Είτε που θα είναι παταγώδης η αποτυχία του, επειδή λάσπωσε το κριθαράκι, στέγνωσε ή κόλλησε, είτε που θα είναι ασπασμός των αγγέλων προς τ΄άστρα. Μέση κατάσταση απλώς δεν υπάρχει…

Πρέπει να λιώνει το κρέας στο στόμα, να γεμίζουν τα ρουθούνια σου μυρωδιές σε κάθε πιρουνιά που φέρνεις στο στόμα, να νιώθεις την γλύκα από τα μπαχάρια, να σε χτυπάει η αλμύρα του τριμμένου τυριού στον ουρανίσκο σε κάθε μπουκιά. Και πάνω απ΄όλα πρέπει να σου πετύχει η μανέστρα όπως συνηθίζουμε να λέμε το κριθαράκι. Πρέπει να είναι σπυρωτό και να χτυπάει στο δοντάκι, να μην χάσει το ζουμί του κι αυτό να είναι δεμένο και χυλωμένο, να γλιστράει απαλά το κριθαράκι κι εσύ να κυνηγάς μην χάσεις ούτε ένα σπυρί όταν πια έχεις φτάσει στο τέλος. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πώς μπορείτε να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, κάθε φορά και με μηδενικό κόπο και με ποιο τρόπο το μαγειρεύουν στις κουζίνες οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με μεγάλες ποσότητες και πρέπει πάντα το αποτέλεσμα να είναι άψογο.

Ακόμη, ένα καλομαγειρεμένο γιουβέτσι πρέπει να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητές του και αργότερα, όχι μόνο την ώρα που μόλις έχει μαγειρευτεί. Γι αυτό το λόγο προτιμώ την κατσαρόλα που μου δίνει αυτήν την δυνατότητα περισσότερο από τον φούρνο. Αν όμως θέλετε να το καταναλώσετε εκείνη την ώρα κι όχι να έχετε φαγητό και για την επόμενη, μπορείτε να το κάνετε και στο φούρνο, στα γνωστά παραδοσιακά πήλινα σκεύη απ΄όπου πήρε και το όνομά του το φαγητό.  Ό,τι και να διαλέξετε, αν μαγειρευτεί σωστά, θα απολαύσετε ένα γιουβέτσι μεγαλειώδες!

Τι θα χρειαστούμε…

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και 1 κ. σούπας “φυτίνη με βούτυρο” μαζί με το ελαιόλαδο, δίνει ωραία γεύση

Πώς θα το φτιάξουμε…

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και λιώνουμε το βούτυρο.

Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος.

Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄όλες τις πλευρές.

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το καρότο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας.

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Μόλις μαραθούν, σβήνουμε με το κρασάκι και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Προσθέτουμε το κονκασέ,

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό, αρκετό ώστε στο τέλος να έχουμε 3 φλιτζάνια ζωμό για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι που θα ρίξουμε. Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο.

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Μετράμε 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι που θα ρίξουμε στο φαγητό. Φέρνουμε τη σάλτσα σε βρασμό και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε μία φορά με την κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αποσύρουμε από την εστία. Αυτό ήταν! Σε περίπου 45 λεπτά, το κριθαράκι μας θα είναι έτοιμο. Χωρίς να ασχοληθούμε καθόλου, χυλωμένο, ζουμερό, ακέραιο και χωρίς ανακάτεμα ή φόβο ότι θα κολλήσει!

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Το ίδιο ακριβώς κάνετε και αν θέλετε να το ψήσετε στο φούρνο. Μόλις ρίξετε το κριθαράκι θα το βάλετε στο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις. Όμως σ΄αυτήν την περίπτωση δεν θα βγει τόσο ζουμερό όσο στην κατσαρόλα και καλά είναι να καταναλωθεί άμεσα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και το μυστικό για τέλειο κριθαράκι χωρίς κόπο

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι, καπάκι, χτένι είναι τα κομμάτια που προτιμώ)
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 1/2 φλιτζάνα ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 100 γρ. μαυροδάφνη
  • 1 κονκασέ
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και 1 κ. σούπας “φυτίνη με βούτυρο” μαζί με το ελαιόλαδο, δίνει ωραία γεύση

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και λιώνουμε το βούτυρο. Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄όλες τις πλευρές.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το καρότο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας. Μόλις μαραθούν, σβήνουμε με το κρασάκι και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό, αρκετό ώστε στο τέλος να έχουμε 3 φλιτζάνια ζωμό για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι που θα ρίξουμε. Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο.

Μετράμε 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι που θα ρίξουμε στο φαγητό. Φέρνουμε τη σάλτσα σε βρασμό και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε μία φορά με την κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αποσύρουμε από την εστία. Σε περίπου 45 λεπτά, το κριθαράκι μας θα είναι έτοιμο.


Πηγή: https://cookeatup.com/giouvetsi-me-moscharaki/

Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Δοκιμάσατε τη συνταγή;

Δοκιμάστε επίσης

Χοιρινό κότσι με γλάσο μελιού

keftedes me saltsa taxini

Κεφτέδες με πατάτες και σάλτσα με ταχίνι

Φιλέτο κοτόπουλο και σάλτσα με μανιτάρια και μήλα

Ανατολίτικα κεφτεδάκια με πουρέ φασολιών

Ακολουθήστε το Cook Eat Up στα μέσα δικτύωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Καλωσορίσατε στον νόστιμο κόσμο μας!