Μαγιονέζα νηστίσιμη με Aquafaba

Το όνομα αυτής “Aquafaba” (άκουαφαμπα) και ήρθε για να αντικαταστήσει το αυγό για όσους νηστεύουν, τους vegan και φυσικά για όσους απαγορεύεται να φάνε αυγό για λόγους υγείας. Και μ΄αυτό εννοώ ότι μπορεί να το αντικαταστήσει σε παρασκευές, είτε γλυκές είτε αλμυρές που δεν γίνονται χωρίς αυγό και όχι ότι αντικαθιστά την θρεπτική αξία του αυγού. Πολύ απλά πρόκειται για το ταπεινό ρεβιθόζουμο που όμως κάνει θαύματα γιατί λειτουργεί σαν φυτικός σταθεροποιητής.
Ειλικρινά σας μιλώ αν δεν το΄βλεπα με τα μάτια μου, δεν θα το πίστευα με τίποτα! Ξεκίνησα τις δοκιμές μου φτιάχνοντας μαγιονέζα και το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ξεγελάσει όποιον δεν το ήξερε. Πλούσια, λεία, μεταξένια σε υφή και δεμένη ακριβώς όπως η κανονική μαγιονέζα. Κι όλα αυτά με λίγο χτύπημα με το ραβδομπλέντερ. Αλλά και με δύο ακόμη δυνατά πλεονεκτήματα. Ότι δεν έχει σημασία η θερμοκρασία του δηλαδή δεν χρειάζεται να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και επίσης δεν έχει κίνδυνο να κόψει. Θα φτιάξουμε κι άλλες παρασκευές αλλά ας ξεκινήσουμε τώρα με αυτήν την υπέροχη μαγιονέζα γιατί θα τη χρειαστούμε στην επόμενη συνταγή!
Για την Aquafaba
Τι θα χρειαστούμε…
- 1 κιλό ρεβίθια μουλιασμένα όλη τη νύχτα
Η ποσότητα είναι ενδεικτική για να ξέρετε πόσο νερό να βάλετε. Φυσικά μπορείτε να βάλετε και μικρότερη ποσότητα ρεβιθιών.
Πώς θα τη φτιάξουμε…
Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα ή σε χύτρα και τα σκεπάζουμε με καινούριο νερό. Σε κατσαρόλα το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια και να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στη χύτρα, να είναι ένα δάχτυλο πάνω από τα ρεβίθια και να βράσουν για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί ή μέρος αυτού. Όταν κρυώσει πρέπει να είναι πηχτό. Οι οδηγίες λένε πως η υφή του πρέπει να μοιάζει με την υφή που έχει το ασπράδι του αυγού αλλιώς θέλει κι άλλο βράσιμο για να πήξει περισσότερο.
Εγώ όταν το έφτιαξα, έγινε πηχτό αλλά όχι τόσο όσο το ασπράδι. Όμως όπως βλέπετε δούλεψε μια χαρά για τη μαγιονέζα.
Όσον αφορά άλλες παρασκευές υπάρχει ένας γενικός κανόνας που λέει ότι αντικαθιστούμε:
- 1 κουταλιά της σούπας aquafaba για κάθε κρόκο αυγού
- 2 κουταλιές της σούπας aquafaba για κάθε ασπράδι αυγού
- 3 κουταλιές της σούπας aquafaba για κάθε ολόκληρο το αυγό
Την aquafaba μπορούμε να την συντηρήσουμε 3 μέρες στο ψυγείο αλλά αυτό που βολεύει πολύ είναι να γεμίσουμε παγοκύστες και να τις βάλουμε στην κατάψυξη. Για τα ρεβίθια που στραγγίξαμε έχουμε διάφορες επιλογές τις οποίες θα σας δώσω τις επόμενες μέρες.
Για τη μαγιονέζα
Τι θα χρειαστούμε…
Για περίπου 1 φλ. μαγιονέζα
- 3 κ. σούπας aquafaba
- 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι
- 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 3/4 φλ. λάδι, μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο
Η μουστάρδα είναι δική μου προσθήκη κι εκεί οφείλεται το κίτρινο χρώμα της μαγιονέζας. Μπορείτε να την παραλείψετε αν δεν σας αρέσει η μουστάρδα ή την θέλετε λευκή.
Πώς θα τη φτιάξουμε…

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με το ραβδομπλέντερ και μετά ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο σε κορδόνι. Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Νανά

Μαγιονέζα νηστίσιμη με Aquafaba
Για τη μαγιονέζα
Υλικά
Για περίπου 1 φλ. μαγιονέζα
- 3 κ. σούπας aquafaba
- 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι
- 1/2 κ. γλυκού μουστάρδα προαιρετικά
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 3/4 φλ. λάδι, μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο
Η μουστάρδα είναι δική μου προσθήκη κι εκεί οφείλεται το κίτρινο χρώμα της μαγιονέζας. Μπορείτε να την παραλείψετε αν δεν σας αρέσει η μουστάρδα ή την θέλετε λευκή.
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με το ραβδομπλέντερ και μετά ρίχνουμε το λάδι λίγο λίγο σε κορδόνι. Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά.
Πηγή: https://cookeatup.com/magioneza-nistisimi-me-aquafaba/