Σαλάτες

Χωριάτικη σαλάτα

Με κύριο γνώρισμά της την απλότητα έχει αναδειχτεί η εθνική μας σαλάτα. Με κλασικά πατροπαράδοτα υλικά, φρέσκια και υγιεινή, αποτελεί καθημερινά το κεντρικό πιάτο στο μεσημεριανό τραπέζι του Έλληνα. Σύμμαχος της το ελαιόλαδο που της δίνει μοναδικό άρωμα και καταπληκτική γεύση και τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά, πλούσια σε χρώματα που δίνουν μια εικόνα, χάρμα οφθαλμών!

Διαφήμιση

Ποτέ πριν δεν μου πέρασε από το μυαλό να κάτσω να γράψω την συνταγή της χωριάτικης σαλάτας που είναι η αποθέωση της απλότητας. Αφορμή για να εστιάσω σ΄αυτήν, στάθηκαν δημοσιεύματα και άρθρα του εξωτερικού που την εκθείαζαν και το ενδιαφέρον του κόσμου εκτός Ελλάδος να έχει τις σωστές οδηγίες για να την φτιάξει στο σπίτι του.

Μέσα σ΄όλα αυτά που διάβασα, και θα σταθώ σ΄αυτό, ήταν και η περιγραφή της σαλάτας από την Βικιπαίδεια, την οποία και θα σας μεταφέρω.

«….Δεδομένου ότι το λάδι σε μια καλά προετοιμασμένη χωριάτικη είναι αρκετό, αλλά και λόγω των χυμών της ντομάτας, στο πιάτο παραμένει ποσότητα λαδιού και χυμών. Η ποσότητα αυτή παραλαμβάνεται με την βοήθεια ψωμιού, το οποίο βουτούν οι συνδαιτυμόνες και κοινώς αποκαλείται παπάρα ή λαδομπούκι. Η πρακτική αυτή δε θεωρείται σύμφωνη με τους «καλούς τρόπους», αλλά είναι πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα»…….!!!!

Διαφήμιση

Να σας πω την αμαρτία μου γέλασα πολύ με την περιγραφή, αλλά συγχρόνως θα ήθελα να απαντήσω κάτι που επίσης δε θεωρείται σύμφωνο με τους «καλούς τρόπους», αλλά επίσης κι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα! Αντί αυτού όμως προτίμησα να ετοιμάσω την σαλάτα της φωτογραφίας και να επιδοθώ σ΄ένα ξεγυρισμένο λαδομπούκι! 🙂

Τι θα χρειαστούμε…

Πώς θα την φτιάξουμε…

Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια και τα τοματίνια στην μέση. Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε ροδέλες.

Σκορπάμε τις ελιές.

Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβγό στα τέσσερα, τοποθετούμε στην κορυφή την φέτα ολόκληρη ή την κόβουμε σε κύβους και την σκορπίζουμε. Περιχύνουμε την σαλάτα με ελαιόλαδο και ρίχνουμε την ρίγανη πάνω στην φέτα και το αλάτι γύρω από την φέτα.

Διαφήμιση

Μια μικρή παραλλαγή όταν συνοδεύει ψάρι. Δεν βάζω φέτα, αβγό και ρίγανη αλλά μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξυδάκι. Αυτό ήταν όλο κι όλο. Τώρα ορμάτε Γραμμομάχοι….

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!