Κρεατικά

Γιουβαρλάκια καλοκαιρινά

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά πρώτη φορά στην ζωή μου αντίκρυσα πριν τρία χρόνια. Τα είχε μαγειρέψει η μαμά μου, που τα είχε δοκιμάσει σε μια φίλη της. Για να πω την αλήθεια δεν εντυπωσιάστηκα όταν τα είδα. Είχα βλέπετε στον νου μου την κλασική πεντανόστιμη σουπίτσα με το ξινούτσικο ζουμάκι που σαν βάλσαμο αγαλλιάζει την ψυχή μας το καταχείμωνο!

Διαφήμιση

Βέβαια ο σοφός λαός μας λέει, είδες φαί κάτσε, είδες ξύλο φύγε. Καθήσαμε λοιπόν με τα κορίτσια μου και η μαμά μου μας μοίρασε πηρουνάκια. Πολύ δύσπιστα μοιράσαμε ένα γιουβαρλάκι στα τρία ενώ η μαμά μου και ο μπαμπάς μου παρακολουθούσαν μ΄ένα μυστήριο χαμόγελο. Από κεί και πέρα τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή επιφωνήματα ευχαρίστησης, μμμμμμ και πωπωπω σε όλους τους τόνους και ξαφνικά σιωπή….

Κοιταζόμαστε με τα κορίτσια και αρχίζουν οι τσιρίδες «ΚΑΙΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ……….» και να προσπαθούμε να κάνουμε αέρα με το χέρι μας αλλά η κάψα να μη λέει να σβήσει! Και όταν λέω έκαιγε, δεν αναφέρομαι στην θερμοκρασία αλλά στην καυτερή πιπεριά που έβαλε μέσα η μαμά μου. Αφού καταφέραμε να καταπιούμε, σκουπίσαμε τα δάκρυα, πήραμε ανάσα και… μοιράσαμε στα τρία το επόμενο γιουβαρλάκι! Η δεύτερη κάψα προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα και αρχίσαμε το χορό της βροχής ενώ συγχρόνως αδειάζαμε το πιάτο. Η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου είχαν ξεκαρδιστεί στα γέλια, τα κορίτσια φώναζαν διάφορα του στυλ «α ρε γιαγιά δεν πας καλά»… «Άπαιχτο!!!»… «ΔΕΝ υπάρχει!!!»… και απευθυνόμενες σε μένα, «μαμά μην ξεχάσεις να πάρεις την συνταγή!!!»

Τι θα χρειαστούμε…

Για τα γιουβαρλάκια

Διαφήμιση

Για την σάλτσα

*Η καυτερή πιπεριά είναι φυσικά προαιρετική αλλά σας προτείνω έστω και για μία φορά να δοκιμάσετε να βάλετε λίγη. Αλλάζει όλο το φαγητό! Από απλό καθημερινό πιάτο, μεταμορφώνεται σε δυνατό και πικάντικο μεζέ, που πάει και με παγωμένη μπύρα αλλά και με ουζάκι. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ρύζι ή πατάτες για συνοδευτικό. Προσωπικά δεν κάνω τίποτα γιατί μου αρέσει σκέτο με φρέσκο ψωμάκι και φέτα.

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και πλάθουμε μπαλίτσες.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά της σάλτσας εκτός από το αλάτι που το ρίχνουμε προς το τέλος προσεκτικά, αφού δοκιμάσουμε την σάλτσα γιατί έχουν αλάτι και τα γιουβαρλάκια. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε και τα γιουβαρλάκια. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στα 30-45 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σαλτσούλα.

Διαφήμιση

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Γιουβαρλάκια-5